Overweeg je om juridische hulp in te schakelen, maar weet je niet goed welke soort advocaat je om hulp moet vragen? Of heb je gewoon altijd al willen weten wat nu het verschil is tussen een advocaat en een jurist? In dit blog bespreken we kort wat het verschil is tussen een jurist en een advocaat, en lichten we een aantal verschillende soorten advocaten toe.

Belangrijke tip vooraf: staar je niet blind op deze samenvatting als je dringend juridische hulp nodig hebt. Twijfel je over welk soort advocaat jou het beste kan bijstaan, neem dan vooral contact op met een expert. Raadpleeg bijvoorbeeld een Advocaat in Eindhoven, Amsterdam, Utrecht of welk kantoor zich dan ook maar dichtbij bevindt, om persoonlijk advies in te winnen. De meeste kantoren denken graag met je mee over welk type advocaat jou het beste kan bijstaan in jouw specifieke situatie.

Jurist vs. advocaat

Laten we beginnen bij het begin, wat bedoelen we nu precies met een jurist, en wat onderscheidt een advocaat van een jurist? Het antwoord is vrij simpel, een jurist heeft geen beschermde titel. Een jurist heeft een universitaire studie rechtsgeleerdheid afgerond en houdt zich wel degelijk bezig met juridische cases, maar mag niet in elke rechtbank pleiten zonder ook beëdigd te zijn tot advocaat. Bij een jurist kan je dus terecht voor juridisch advies, maar deze kan je, behalve bij de kantonrechter, niet bijstaan in de rechtszaal als diegene niet ook de titel advocaat bezit.

Een advocaat is altijd een jurist. Deze heeft dus een universitaire studie Rechten afgerond, en is erna beëdigd. Hierna mag deze persoon zich advocaat noemen. Na de beëdiging moet een advocaat een stageperiode doorlopen, waarin de Beroepsopleiding Advocatuur en de Voortgezette Stagiaire Opleiding moeten worden afgerond. Een advocaat is ook automatisch lid van de Nederlandse Orde van Advocaten. Door dit lidmaatschap, is een advocaat ook gebonden aan bepaalde regels en eisen rondom het beroep advocaat.

Samenvattend:

Kenmerken advocaat:

  • Universitaire studie Rechtsgeleerdheid afgerond
  • Beëdigd tot advocaat
  • Beschermde titel
  • Mag pleiten in de rechtbank
  • Is ook jurist
  • Is lid van de Nederlandse Orde van Advocaten

Kenmerken jurist:

  • Universitaire studie Rechtsgeleerdheid afgerond
  • (nog) niet beëdigd tot advocaat
  • Geen beschermde titel
  • Geen lid van de Nederlandse Orde van Advocaten

Soorten advocaten

Nu we het onderscheid tussen een jurist en advocaat duidelijk hebben, kunnen we de verschillende soorten advocaten eens onder de loep nemen. Onderstaande opsomming is niet volledig, maar geeft je een beeld van de verschillende soorten advocaten en de punten waarop ze hulp kunnen bieden.

  • Ondernemingsrecht advocaat

Een ondernemingsrecht advocaat houdt zich bezig met het ondernemingsrecht, wat vennootschapsrecht en rechtspersonenrecht beslaat. Bij zaken als de oprichting, financiering, samenwerking, fusies, overnames en tal van andere zaken die juridisch gezien in orde moeten zijn, kan een ondernemingsrecht advocaat helpen.

  • Arbeidsrecht advocaat

Worstel je met vragen of problemen rondom arbeidsovereenkomsten, cao’s, wetten of arbeidsreglementen als werknemer of werkgever zijnde? Dan kan het inschakelen van een arbeidsrecht advocaat een uitkomst bieden.

  • Scheidingsadvocaat

Helaas scheiden er jaarlijks vele stellen in Nederland. Een scheidingsadvocaat biedt juridische bijstand en adviseert bij het afwikkelen van allerlei zaken. Dat kunnen zaken zijn op financieel gebied zijn, zoals het verdelen van het vermogen en eventuele partneralimentatie, maar ook zaken als een ouderschapsplan.

  • Incasso advocaat

Een incasso advocaat biedt hulp wanneer u bijvoorbeeld te maken krijgt met wanbetalers als ondernemer of als particulier zijnde. Zowel gedurende een buitengerechtelijk incassotraject als tijdens een gerechtelijk incassotraject, kan een incassorecht advocaat u begeleiden. Ook als u te maken krijgt met een faillissement, kunt u aankloppen bij een incasso advocaat voor advies en begeleiding. Naast het incasseren van openstaande vorderingen, biedt een advocaat enkele belangrijke voordelen ten opzichte van een deurwaarder of incassobureau. Zo mag een advocaat beslag leggen op de inboedel en inkomsten met hulp van een deurwaarder, een faillissementsaanvraag indienen, procederen bij vorderingen boven de 25.000 euro en juridische conflicten oplossen.

Meer te weten komen over de verschillende soorten advocaten die u kunnen adviseren over het Nederlands Recht en u kunnen bijstaan? Bekijk dan ook de uitgebreide informatie op de website van advocatenkantoor Law & More.