Als je 18 jaar of ouder bent en in Nederland woont of werkt, ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Maar wat houdt een zorgverzekering precies in en waar moet je op letten bij het kiezen van een zorgpolis? In deze blogpost vertellen we je alles wat je moet weten over zorgpolissen.

Wat is een zorgverzekering?

Een zorgverzekering is een verplichte verzekering die de kosten van medische behandelingen en medicijnen vergoedt. Met een zorgverzekering ben je verzekerd voor de basiszorg, zoals huisartsbezoek, ziekenhuisopname en medicijnen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je aanvullend te verzekeren voor bijvoorbeeld fysiotherapie, tandartsbehandelingen of alternatieve geneeswijzen.

Basisverzekering: wat wordt vergoed?

Kiezen voor een basisverzekering zorgt ervoor dat je bent verzekerd voor de meest voorkomende medische behandelingen en medicijnen. Denk hierbij aan een bezoek aan de huisarts, specialistische zorg in het ziekenhuis, ambulancevervoer en kraamzorg. Ook worden de kosten van medicijnen, medisch noodzakelijke hulpmiddelen en geestelijke gezondheidszorg vergoed. Het eigen risico, het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekering ingaat, geldt voor de basisverzekering en is in 2023 vastgesteld op 385 euro per jaar.

Aanvullende verzekering: wel of niet nodig?

Naast de basisverzekering kun je ervoor kiezen om je aanvullend te verzekeren. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je veel gebruikmaakt van fysiotherapie of als je tandartskosten verwacht. Bedenk wel dat een aanvullende verzekering vaak duurder is dan de basisverzekering. Het is daarom verstandig om goed te kijken naar wat je verwacht nodig te hebben en hierop je keuze te baseren.

Natura- of restitutiepolis: wat is het verschil?

Als je een zorgverzekering afsluit, kun je kiezen tussen een natura- of restitutiepolis. Het verschil tussen deze twee polissen zit hem in de keuzevrijheid van zorgverleners. Met een naturapolis kun je alleen terecht bij zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Ga je naar een zorgverlener zonder contract, dan betaal je een deel van de kosten zelf. Met een restitutiepolis heb je vrije keuze in zorgverleners en krijg je altijd de volledige kosten vergoed.

Een zorgverzekering is een verplichte verzekering die de kosten van medische behandelingen en medicijnen vergoedt. Met een basisverzekering ben je verzekerd voor de meest voorkomende medische behandelingen en medicijnen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je aanvullend te verzekeren voor bijvoorbeeld fysiotherapie of tandartsbehandelingen. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering en is in 2023 vastgesteld op 385 euro per jaar. Bij het kiezen van een zorgverzekering is het verstandig om niet alleen te kijken naar de hoogte van de premie, maar ook naar de dekking van de verzekering en de keuzevrijheid van zorgverleners. Elk jaar kun je overstappen van zorgverzekeraar, dus het is verstandig om elk jaar te kijken of je huidige zorgverzekering nog bij je past.